Overslaan en naar de inhoud gaan

Studievoortgang

Als je (verder) wil inschrijven voor een opleiding, zal je in sommige gevallen rekening moeten houden met maatregelen voor studievoortgangsbewaking. Hieronder ontdek je welke impact dit op je studieparcours kan hebben. En vooral: welke ondersteuning er bij AP klaarstaat zodat jij je slaagkansen kan maximaliseren.

Als je een opleiding volgt, schrijf je elk jaar in voor een aantal opleidingsonderdelen. Zo behaal je gaandeweg de nodige creditbewijzen om uiteindelijk je diploma te verzilveren. 

Voor of tijdens je opleiding kunnen er maatregelen voor studievoortgangsbewaking van toepassing zijn. De overheid heeft deze voorzien om ervoor te zorgen dat studenten voldoende vooruitgaan in hun opleiding. Alle hogescholen en universiteiten maken er gebruik van. 

Deze maatregelen zorgen ervoor dat jij als student: 

  • zo snel en vlot mogelijk je diploma kan halen
  • op tijd kan bijsturen als je opleiding niet lekker loopt 
  • op tijd kan switchen als je opleiding toch geen goede match blijkt 

Maatregelen voor studievoortgangsbewaking

Studieadvies 

Wie? Deze maatregel geldt voor studenten die een eerste inschrijving nemen in een opleiding (alle opleidingen behalve postgraduaten).  

Wat? Blijkt dat je tijdens je eerste inschrijving voor minder dan 40% van het aantal studiepunten waarvoor je bent ingeschreven en waarvoor in semester 1 een afsluitend examen wordt georganiseerd een credit behaalde? Dan krijg je studieadvies zodat je meteen kan bijsturen. 

Help? Er zijn verschillende redenen mogelijk voor een dip in je punten. Je trajectbegeleider gaat samen met jou op zoek naar de oorzaak en deelt tips om je studeermethode en studieresultaten te boosten. 

Meer info?

  • Check artikel 13 van het onderwijs- en examenreglement
    • art. 13.1 §1, 1° (graduaatsopleidingen)
    • art. 13.2 §3, 1° (bacheloropleidingen) 
    • art. 13.3 §1, 1° (voorbereidings-, schakelprogramma’s en masteropleidingen)
  • Of neem contact op met ons Student Center

Drempelpakket (soms ook ‘de knip’ genoemd)

Wie? Deze maatregel geldt voor studenten die vanaf academiejaar 2023-2024 voor de eerste keer inschrijven in een welbepaalde professionele of academische bachelor. 

Wat? Tijdens je eerste inschrijving neem je een aantal opleidingsonderdelen op. Deze vormen samen je drempelpakket. Je moet voor je drempelpakket geslaagd zijn om je opleiding verder te kunnen zetten. Dit moet ten laatste aan het eind van je tweede inschrijving in de opleiding

Je bent geslaagd voor je drempelpakket als je een creditbewijs of een vrijstelling hebt behaald voor alle opleidingsonderdelen. Of als je na de tweede examenkans slechts een klein tekort hebt waarmee je voor deliberatie in aanmerking komt. 

Als alles goed gaat, slaag je hier meteen aan het eind van je eerste inschrijving in. Lukt dat niet? Dan is er gelukkig nog een kans. Je zal van AP wel als bindende voorwaarde opgelegd krijgen dat je aan het eind van je tweede inschrijving voor je drempelpakket geslaagd moet zijn.  

Ben je aan het eind van je tweede inschrijving nog steeds niet geslaagd voor je drempelpakket? Dan zijn je kansen op en mag je de opleiding niet verderzetten: noch bij AP, noch ergens anders. 

Meer info?

Bindende voorwaarden

Wie? Deze maatregel geldt voor studenten uit alle jaren en alle opleidingen (behalve postgraduaten). 

Wat? Aan het eind van elk academiejaar checkt de hogeschool hoeveel van je ingeschreven studiepunten je daadwerkelijk hebt verworven. Blijkt dat je minder dan 60% behaalde? Dan krijg je bij je volgende inschrijving (in dezelfde opleiding) bindende voorwaarden opgelegd. Bijvoorbeeld: bij je volgende inschrijving moet je er wél in slagen om minstens 60% van je opgenomen studiepunten te behalen.

Voldoe je niet aan de bindende voorwaarden? Dan mag je de opleiding niet verderzetten.  

Meer info?

  • Check artikel 13 van het onderwijs- en examenreglement
    • art. 13.1 §1, 2° (graduaatsopleidingen)
    • art. 13.2 §3, 2° (bacheloropleidingen) 
    • art. 13.3 §1, 3° (voorbereidings-, schakelprogramma’s en masteropleidingen) 
  • Of neem contact op met ons Student Center.

Bijkomende bindende voorwaarden voor inschrijving in een educatieve bacheloropleiding

Wie? Deze maatregel geldt voor iedereen die tijdens de eerste inschrijving in de educatieve bachelor Kleuteronderwijs, Lager Onderwijs of Secundair Onderwijs niet heeft deelgenomen aan het online remediëringstraject dat je verplicht moet volgen als je een te lage score haalt voor de verplichte starttoets. 

Wat? Wil je graag een educatieve bachelor Kleuter-, Lager- of Secundair Onderwijs studeren? Dan moet je verplicht een starttoets afleggen. De starttoets dient om beter te zicht krijgen op je startniveau. Als je de starttoets hebt afgelegd, mag je aan de opleiding beginnen. Bij een lage score moet je wel verplicht een online remediëringstraject volgen om je kennis bij te spijkeren. De starttoets en het remediëringstraject zijn allebei initiatieven van de overheid en dus aan alle hogescholen identiek. 

Blijkt dat je toch niet hebt deelgenomen aan het remediëringstraject? Dan kan AP bindende voorwaarden opleggen bij een nieuwe inschrijving in dezelfde opleiding. Voldoe je aan het eind van je tweede inschrijving ook niet aan die bindende voorwaarden? Dan kan je niet meer verder inschrijven in de opleiding. 

Help? Om je tiptop voor te bereiden op de starttoets kan je bij AP een exclusieve proefversie mét verbetersleutel downloaden om te oefenen. Merk je tijdens het online remediëringstraject dat je nog meer hulp nodig hebt? Dan staat de studentenbegeleider voor je klaar.  

Meer info?

Wat als je je opleiding niet meer mag verderzetten?

IETS ANDERS KIEZEN

Als je niet voldoet aan de bindende voorwaarden die bij je inschrijving werden opgelegd, dan mag je niet verder inschrijven in dezelfde opleiding. Vaak kan je wel nog naar een andere opleiding switchen. Neem hiervoor zeker contact op met de trajectbegeleider om samen je opties te bekijken. 

TERUG INSCHAKELEN 

Wil je de opleiding die je moest stopzetten toch echt nog verderzetten? Dat kan op twee manieren. Je kan opnieuw inschrijven in dezelfde opleiding: 

  • als je een ander diploma hoger onderwijs hebt behaald, of 
  • na een wachttijd van zes academiejaren volgend op het academiejaar waarin de inschrijving geweigerd werd. 

Ondersteuning

JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR

Laat je zeker niet overweldigen door al deze maatregelen. Bij AP staat er ook een heleboel hulp klaar om jou als (toekomstig) student te ondersteunen bij vragen en problemen.

  • Op zoek naar info of advies over toelating, vrijstellingen, veranderen van opleiding …? Dan kan je bij de trajectbegeleiders terecht. Contactgegevens vind je op de opleidingspagina’s
  • Wil je hulp of advies rond plannen en studeren of heb je het gewoon even lastig? Dan kan je bij de studentenbegeleiders terecht. Elke opleiding heeft z'n eigen studentenbegeleider(s). 
  • Ondervind je moeilijkheden met taal, tekst en presentatie? Dan helpen de collega's van Taalsprong je graag verder.
  • Nood aan een babbel of een luisterend oor over eender welk onderwerp? Individueel of liever in groep? Dan kan je als student gratis aankloppen bij de studentenpsychologen
  • Voel je je als eerstejaarsstudent wat overweldigd? Dan kan je je laten koppelen aan een AP-buddy. Dit is een student uit een hoger jaar die jou mee wegwijs maakt in de hogeschool en het studentenleven. 

Pssst! Ben je al ingeschreven als student bij AP? Dan vind je alle info ook op het intranet