Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Integrale Veiligheid figureren in rampoefening Bullet

rampoefening bullet 3

Een dertigtal studenten uit onze bachelor Integrale Veiligheid was vorige week betrokken bij een treinongeluk in Essen. Niet voor echt gelukkig! Maar als figuranten tijdens een grootschalige rampoefening. Zo helpen ze officiële (hulp)diensten trainen én krijgen ze een unieke kans om zelf ook bij te leren.  

Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op noodsituaties organiseert de Federale Dienst Noodplanning regelmatig rampoefeningen. Op donderdag 28 maart vormde de gemeente Essen het decor voor de rampoefening Bullet. Die vond uiteraard plaats op een inactieve spoorlijn nabij het station zodat het reizigersverkeer niet gehinderd zou worden.

Bullet ensceneerde een aanrijding tussen een reizigerstrein en een bestelwagen waarbij verschillende problemen getackeld moesten worden. De zwaargewonde bestuurder van de wagen zat gekneld en moest bevrijd worden. Passagiers op de trein liepen lichte verwondingen op door de noodstop en moesten eveneens geëvacueerd worden. Gemoederen raakten verhit en er ontstond amok onder een groepje reizigers. Kortom, chaos alom. 

Klaar voor het echte werk

Meer dan 100 hulpverleners en figuranten namen deel aan rampoefening Bullet. Niet alleen medewerkers van de NMBS, Infrabel, FOD Volksgezondheid, brandweer, politie en civiele bescherming kwamen in actie. Ook een handjevol studenten uit onze bachelor Integrale Veiligheid mocht hun steentje bijdragen. 

Derdejaarsstudent Marwan Sakkari: “Als student kregen wij allemaal een specifieke rol toegekend tijdens de rampoefening. Ik moest bijvoorbeeld een reiziger in paniek nabootsen en zo de hulpdiensten wat hinderen. Het was een onvergetelijke ervaring.”

In aanloop naar de rampoefening kregen de studenten Integrale Veiligheid eerst de nodige theorie mee. Vervolgens konden ze vanop de eerste rij zien hoe het er in de praktijk aan toegaat. 

Lector Geert Hermans: "Via deelname aan rampoefeningen toetsen onze studenten de theorie aan de praktijk. Rampoefeningen zijn essentieel om noodplannen bij te sturen. Zo ervaren onze studenten de werking van de verschillende disciplines tijdens een rampoefening. Bovendien merken ze ook dat skills zoals teamwork, communicatie een echte meerwaarde zijn in eender welke job. Daarom komen deze in alle opleidingen van AP Hogeschool aan bod.”

Sneller en efficiënter reageren

Binnenkort volgt ook nog een grondige evaluatie van de rampoefening. Het is belangrijk om lessen te trekken uit elkaars inzichten en ervaringen. Zo kan er waar nodig bijgestuurd worden en kunnen betrokken hulpdiensten nog beter op elkaar inspelen. 

“Dergelijke oefeningen zijn van vitaal belang om de coördinatie en samenwerking tussen hulpdiensten en andere betrokken partijen te verbeteren. Deze simulaties helpen deelnemers om elkaars procedures en werkwijzen beter te leren kennen. In geval van een echte noodsituatie zijn ze zo in staat om sneller en efficiënter te reageren,” aldus gouverneur Cathy Berx in een interview met Het Nieuwsblad. 

Ook de studenten Integrale Veiligheid kregen de kans om hun feedback delen. De Federale Dienst Noodplanning zal ook nog langskomen in de les om de belangrijkste evaluatiepunten toe te lichten. 

 

In de media

Gerelateerde artikels