Studenten

Wil je binnenkort starten aan een graduaatsopleiding (vroegere HBO5) of een lerarenopleiding?

Neem een kijkje op www.ap.be/bachelorengraduaat voor een overzicht van alle opleidingen en de komende infomomenten. Alle informatie over de lerarenopleidingen aan AP Hogeschool vind je op www.ap.be/leraar-worden.

Ben je nu al student aan een CVO of aan de AP Hogeschool?

Dan zit je mogelijk met heel wat vragen over de integratie van de HBO5- en specifieke lerarenopleidingen in de AP Hogeschool vanaf het academiejaar 2019-2020.

In het academiejaar 2018-2019 worden deze opleidingen nog ingericht door de verschillende Centra voor Volwassenenonderwijs. Maar wie zich dit academiejaar voor de eerste keer inschreef bij een CVO, zal de opleiding in het academiejaar 2019-2020 verderzetten aan de AP Hogeschool.

Want vanaf het academiejaar 2019-2020 biedt de AP Hogeschool naast bachelor-en masteropleidingen ook graduaatsopleidingen aan. Bovendien richt het een vernieuwd verkort traject in voor de educatieve bacheloropleiding.

Volg je een HBO5-opleiding bij een CVO?

Volg je een specifieke lerarenopleiding (SLO) bij een CVO?

Studeer je aan de AP Hogeschool en heb je interesse om een graduaatsopleiding te volgen?

Frequently Asked Questions (FAQ)

Volg je een HBO5-opleiding bij een CVO?

Je volgt op dit moment een HBO5-opleiding aan CVO HBO5 Antwerpen, CVO Antwerpen, CVO Provincie Antwerpen, CVO Crescendo of CVO Horito. Vanaf academiejaar 2019-2020 zal jouw opleiding georganiseerd worden door de AP Hogeschool en krijgt deze een plaats naast de andere hogeschoolopleidingen. Vermits de huidige ‘HBO5-opleidingen’ van het CVO in de toekomst allemaal aangeboden worden als ‘graduaatsopleidingen’, zal de AP Hogeschool bijgevolg vanaf dan naast bachelor- en masteropleidingen ook graduaatsopleidingen aanbieden.

Belangrijke nota: De HBO5-opleiding Verpleegkunde die het Stedelijk Lyceum Larmorinière aanbiedt in samenwerking met CVO HBO5 Antwerpen, integreert niet in de AP Hogeschool in september 2019. Voor de studenten van deze opleiding is deze info dus niet van toepassing.

Wat gebeurt er met mijn huidige HBO5-opleiding?

De meeste HBO5-opleidingen worden omgevormd tot grondig vernieuwde graduaatsopleidingen. Zij zijn ontwikkeld op vraag van de betrokken sectoren en krijgen een nieuwe opleidingsbenaming. Een aantal opleidingen worden geactualiseerd, wat wil zeggen dat ze minder ingrijpende veranderingen ondergaan en hun huidige benaming behouden. Maar allemaal worden ze sterk praktijkgericht en nog beter afgestemd op de noden van het werkveld.

De studieomvang van een graduaatsopleiding wordt vastgelegd op 90 of 120 studiepunten. De studieduur is afhankelijk van het gevolgde traject (voltijds of deeltijds). Een voorbeeld: een voltijds dagtraject omvat 60 studiepunten per academiejaar.

Wat betekent dat concreet?

Indien je je opleiding vóór 1 september 2019 afrondt, zal je afstuderen aan je CVO en een diploma ontvangen dat is uitgereikt door je CVO in samenwerking met de AP Hogeschool.

Indien je je opleiding ná 1 september 2019 afrondt, zal je afstuderen met een diploma uitgereikt door de AP Hogeschool en zijn er twee mogelijkheden:

  • Heb je op 1 september 2019 minstens 1/3 van de “oude” opleiding afgewerkt? Dan heb je het recht om t.e.m. academiejaar 2020-2021 nog je “oude” opleiding af te werken en voor deze opleiding het diploma te behalen. Echter, je kan er in dat geval ook voor kiezen om over te schakelen naar de “nieuwe” opleiding, met vrijstellingen voor de opleidingsonderdelen (modules) waarvoor je reeds slaagde. Kies je ervoor om de “oude” opleiding af te werken en heb je het diploma na afloop van het academiejaar 2020-2021 nog niet behaald, dan moet je alsnog overstappen naar de “nieuwe” opleiding. Je kan dan op basis van de modules waarvoor je reeds geslaagd bent, vrijstellingen verkrijgen.
  • Heb je op 1 september 2019 minder dan 1/3 van de “oude” opleiding afgewerkt? Dan ben je verplicht om over te stappen naar de “nieuwe” opleiding. Ook in dit geval kan je op basis van de modules die je reeds behaald hebt, vrijstellingen verkrijgen.

In het academiejaar 2018-2019 worden de HBO5-opleidingen dus nog ingericht door je CVO. Maar wie zich in dit academiejaar voor de eerste keer inschrijft, zet de opleiding in het academiejaar 2019-2020 verder aan de AP Hogeschool.

Locatie

De HBO5-opleidingen die momenteel in Antwerpen aangeboden worden, zullen vanaf academiejaar 2019-2020 verder in Antwerpen georganiseerd worden op de huidige campussen van AP. De HBO5-opleidingen die momenteel in Mechelen en Turnhout georganiseerd worden, zullen ook verder aangeboden worden door de hogeschool. Studenten kunnen de huidige HBO5-opleidingen binnen de decretaal vooropgestelde termijn afronden op de HBO5-campussen van CVO Crescendo en CVO Horito. Welke opleiding op welke campus georganiseerd zal worden, zal in de komende maanden gecommuniceerd worden.

Bereikbaarheid & faciliteiten

De campussen in Antwerpen, Mechelen en Turnhout zijn optimaal bereikbaar met het openbaar vervoer of met de fiets. Kom gerust langs tijdens de infodagen van de AP Hogeschool om alvast de sfeer op te snuiven.

De graduaatsopleidingen zullen gebruik kunnen maken van de faciliteiten van de hogeschool, zoals de vele studentenrestaurants, de campusbibliotheken en de moderne computerinfrastructuur. Een impressie van de AP-campussen kan je hier vinden.

Heb je nog vragen?

Wens je nog toelichting en hulp bij je keuzes, contacteer dan zeker je trajectbegeleider bij je CVO. Heb je vragen specifiek voor AP? Surf dan naar onze contactpagina en vul het vragenformulier in. Neem ook een kijkje in de lijst van Frequently Asked Questions (FAQ). Misschien zit jouw vraag er al tussen.

Volg je een specifieke lerarenopleiding (SLO) bij een CVO?

Je volgt op dit moment een specifieke lerarenopleiding (SLO) aan CVO HBO5 Antwerpen, CVO Provincie Antwerpen, CVO Crescendo of CVO Horito. Vanaf academiejaar 2019-2020 zullen deze opleidingen ‘educatieve opleidingen’ heten en zal de AP Hogeschool naast educatieve graduaatsopleidingen ook een vernieuwd verkort traject voor de educatieve bacheloropleiding inrichten.

Wat gebeurt er met mijn specifieke lerarenopleiding?

Je SLO integreert in het departement Onderwijs en Training van de AP Hogeschool of wordt overgedragen aan de Universiteit Antwerpen.

Dit zijn de mogelijkheden:

  • Studenten die nog geen bachelordiploma behaalden, zullen kunnen instappen in een educatieve graduaatsopleiding of een educatieve bacheloropleiding mits ze voldoen aan de toelatings- en taalvoorwaarden
  • Studenten die reeds een bachelor- of masterdiploma op zak hebben, kunnen vanaf september 2019 via een verkort traject een educatieve bacheloropleiding volgen
  • Wie reeds een masterdiploma bezit, zal ook een educatieve masteropleiding kunnen volgen aan de Universiteit van Antwerpen. De modaliteiten en lesplaatsen van deze educatieve masteropleiding werden nog niet beslist. Van zodra hieromtrent meer informatie beschikbaar is, zal deze ook op dit platform te vinden zijn

Wat betekent dat voor mij?

Indien je je SLO vóór 1 september 2019 afrondt, zal je afstuderen aan je CVO en een diploma ontvangen dat is uitgereikt door je CVO.

Indien je je SLO ná 1 september 2019 afrondt, dan zijn er twee mogelijkheden:

  • Heb je op 1 september 2019 minstens 15 studiepunten van de “oude” opleiding behaald? Dan heb je het recht om t.e.m. academiejaar 2020-2021 nog je “oude” opleiding af te werken en het diploma hiervoor te behalen. Echter, je kan er in dat geval ook voor kiezen om over te schakelen naar de “nieuwe” opleiding, met vrijstellingen voor de opleidingsonderdelen (modules) waarvoor je reeds slaagde. Kies je ervoor om de “oude” opleiding af te werken en heb je het diploma na afloop van het academiejaar 2020-2021 nog niet behaald, dan moet je alsnog overstappen naar de “nieuwe” opleiding. Je kan op basis van de modules waarvoor je reeds geslaagd bent, vrijstellingen verkrijgen.
  • Heb je op 1 september 2019 minder dan 15 studiepunten van de “oude” opleiding behaald? Dan ben je verplicht om over te stappen naar de “nieuwe” opleiding. Je kan dan op basis van de modules waarvoor je reeds geslaagd bent, vrijstellingen verkrijgen.

In het academiejaar 2018-2019 worden de SLO’s bijgevolg nog ingericht door je CVO. Wie zich in dit academiejaar voor de eerste keer inschrijft, zet de opleiding in het academiejaar 2019-2020 verder aan de AP Hogeschool of aan de Universiteit Antwerpen en zal dan, na een succesvolle voltooiing van de opleiding, afstuderen met een graduaats-, bachelor- of masterdiploma.

Locatie

De educatieve graduaatsopleiding en het verkorte traject van de bachelor Onderwijs-Secundair Onderwijs zullen door het departement Onderwijs en Training van de AP Hogeschool georganiseerd worden op de huidige AP-campussen in Antwerpen. In Mechelen en Turnhout zal de educatieve graduaatsopleiding verder aangeboden worden op de huidige SLO-campussen van CVO Crescendo en CVO Horito.

Bereikbaarheid & faciliteiten

De hogeschool is optimaal bereikbaar met het openbaar vervoer of met de fiets. Kom gerust langs tijdens de infodagen van de AP Hogeschool om alvast de sfeer op te snuiven.
De educatieve graduaatsopleiding en het verkort traject van de bachelor Onderwijs: secundair onderwijs zullen gebruik kunnen maken van de faciliteiten van de hogeschool, zoals de vele studentenrestaurants, de campusbibliotheken en de moderne computerinfrastructuur. Een impressie van de AP-campussen kan je hier vinden.

Heb je nog vragen?

Wil je nog toelichting en hulp bij je keuzes, contacteer dan zeker je trajectbegeleider bij je CVO. Heb je vragen specifiek voor de AP Hogeschool? Surf dan naar onze contactpagina en vul het vragenformulier in. Neem ook een kijkje in de lijst van de Frequently Asked Questions (FAQ). Misschien zit jouw vraag er al tussen.

Studeer je aan de AP Hogeschool en heb je interesse om een graduaatsopleiding te volgen?

Dan is er goed nieuws, want vanaf  je vanaf 1 september 2019 kan je ook gloednieuwe tweejarige graduaatsopleidingen volgen. Deze opleidingen bestaan uit veel praktijk, nóg meer dan de bacheloropleidingen. Een opleiding voor de doeners dus, want minstens een derde van de opleiding gaat door op de werkplek. Daarnaast wordt ook tijdens de lessen met praktijkcases gewerkt. Hierdoor ben je optimaal voorbereid voor de arbeidsmarkt, maar je kan het ook zien als een ideale opstap naar een bacheloropleiding bij AP.

Interessant voor jou?

Ondervind je moeilijkheden bij de start van je bachelor? Dan kan het een idee zijn om (eerst) een graduaatsopleiding te volgen en alsnog een hoger onderwijsdiploma te behalen.

Heb je nog zin om daarna een bacheloropleiding te starten? Na een graduaatsopleiding kan je via een vervolgtraject je bachelordiploma behalen, want met een goede dosis kennis en praktijk vergroot je je kansen aanzienlijk.

Behaal je dit jaar je bachelordiploma en heb je nog zin om iets bij te leren alvorens te gaan werken? Dan kunnen de graduaatsopleidingen een zeer mooie aanvulling zijn.

Met de nieuwe graduaatsopleidingen versterken we dus ons ruime bestaande aanbod aanzienlijk. Bovendien halen we nóg meer expertise en praktijk in huis waardoor ook onze andere opleidingen kunnen groeien. Zo kunnen we nog beter inspelen op de noden van de arbeidsmarkt.

Heb je nog vragen?

Surf dan snel naar www.ap.be/bachelorengraduaat. Wil je meer informatie over (her)oriëntatie naar graduaatsopleidingen of wil je meer weten over welke vervolgtrajecten er zijn voor bacheloropleidingen? Dan kan je steeds terecht bij je studiekeuzebegeleiders of opleidingshoofden.

Frequently Asked Questions (FAQ)

1. Momenteel wordt in mijn opleiding gewerkt met afstandsleren. Zal dat in de toekomst ook nog zo zijn?
De graduaatsopleidingen met veel studenten die werk en studie combineren, zullen ook vanaf academiejaar 2019-2020 zoveel als mogelijk afgestemd worden op deze studenten. Hiertoe kunnen verschillende werkvormen worden gehanteerd, waaronder afstandsleren. Informatie over de organisatie van deze opleidingen en de gebruikte werkvormen volgt later.

2. Zal ik ’s avonds nog les kunnen volgen?
De opleidingen die momenteel ’s avonds georganiseerd worden, kunnen vanaf het academiejaar 2019-2020 ook nog ’s avonds afgewerkt worden aan de AP Hogeschool. De nieuwe (educatieve) graduaatsopleidingen kunnen zowel overdag als ’s avonds georganiseerd worden. De exacte programmatie is echter nog niet vastgelegd. Meer info hierover volgt later. Hou daarvoor deze website in het oog!

3. Wordt mijn opleiding duurder?
Het studiegeld (inschrijvingsgeld) wordt bepaald door de regelgeving die geldt in het hoger onderwijs. Daar worden vaste bedragen gehanteerd die grotendeels hoger liggen dan bij je CVO. Indien je recht hebt op een studietoelage van de Vlaamse Overheid, betaal je verminderd studiegeld, en kom je uit op een lager bedrag dan bij je CVO.

4. Hoeveel bedraagt het studiegeld exact?
Studenten die niet in aanmerking komen voor een studietoelage, betalen een vast bedrag van 930 euro per voltijdse opleiding van 1 academiejaar. Bij deeltijds studeren wordt dit bedrag uiteraard verminderd. Studenten die wel recht hebben op een studietoelage, betalen het verminderde studiegeld: 108 euro. Meer info vind je terug op de AP-website.

5. Wanneer kom ik in aanmerking voor een studietoelage van de Vlaamse Overheid?
Je moet voldoen aan een aantal (financiële) voorwaarden om recht te hebben op een studietoelage van de Vlaamse Overheid. Meer info kan je vinden op www.centenvoorstudenten.be.

6. Kan ik een vrijstelling aanvragen?
Omvat je opleiding een opleidingsonderdeel waarvan je de competenties reeds verworven hebt tijdens een eerdere opleiding? Dan kan je op basis van het studiebewijs dat je daarvoor ontving (diploma, creditbewijs, deelcertificaat, …), een vrijstelling aanvragen voor dat opleidingsonderdeel. Men spreekt in dat geval over een vrijstelling op basis van Eerder Verworven Kwalificaties (EVK).

Als je een opleiding wil starten, kan het voorvallen dat hier competenties in aan bod komen, die je reeds verworven hebt buiten het onderwijs om, bijvoorbeeld via je job. In dat geval kan je een erkenning aanvragen van deze Eerder Verworven Competenties (EVC). Dit kan volgens een welbepaalde erkenningsprocedure. Bij erkenning ontvang je hiervoor een bewijs van bekwaamheid. Met dit bewijs van bekwaamheid kan je vervolgens een vrijstelling aanvragen voor één of meerdere opleidingsonderdelen binnen je opleiding. Meer info.

7. Hoe kan ik een vrijstelling op basis van EVK aanvragen?
Je kan een aanvraag indienen bij het studentensecretariaat van het departement waartoe je graduaatsopleiding zal behoren. Over het indienen van deze aanvraag en de behandeling ervan, vind je meer info op de website van de AP Hogeschool.

8. Hoe kan ik een vrijstelling op basis van de erkenning van EVC aanvragen?
Je kan vanaf 1 september 2019 voor een erkenning van een EVC een procedure opstarten via de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen (AUHA). Via deze procedure kunnen Eerder Verworven Competenties (EVC) erkend worden en leiden tot een bewijs van bekwaamheid. Met een bewijs van bekwaamheid kan je vervolgens een vrijstelling aanvragen voor één of meerdere opleidingsonderdelen. Meer info over deze procedure vind je op de website van AUHA.

9. Zal ik gebruik kunnen maken van de studentenvoorzieningen (STUVO) van de AP Hogeschool?
Absoluut, als student aan de AP Hogeschool sta je er uiteraard niet alleen voor. De hogeschool biedt sociale en psychologische dienstverlening. STUVO geeft advies bij de aanvraag voor je studietoelage en andere financiële vraagstukken en de huisvestingsdienst helpt je om een kot te zoeken. Verder kan je dagelijks terecht in de studentenrestaurants van de hogeschool en voorziet STUVO onder andere cultuurcheques voor wie van cultuur houdt. Benieuwd naar wat AP nog te bieden heeft? Meer info vind je hier.

10. Op welke extra begeleiding kan ik rekenen tijdens mijn studie aan de AP Hogeschool?
De hogeschool biedt begeleiding op maat van elke student aan. Je kan rekenen op studieloopbaanbegeleiders die ondersteuning bieden bij het studeren of bij opdrachten die je moet afwerken of trajectbegeleiders die mee je traject uitstippelen. Als je specifieke noden of persoonlijke moeilijkheden hebt, kan je beroep doen op psychologische begeleiding. Meer info.

11. Wat zijn mijn opties na het behalen van een graduaatsdiploma?
Na het behalen van je graduaatsdiploma kan je meteen aan de slag in het werkveld of kan je ervoor kiezen om via een vervolgtraject het diploma van een professionele bachelor te behalen.
Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan zeker het opleidingsaanbod op onze AP-website of kom naar onze infodagen.